Article Image

MARS 2015

REVANSCH FÖR AMERIKANSKA SMÅBOLAG

I mitten av mars sänkte Riksbanken oväntat styrräntan med ytterligare 0,15 procentenheter till -0,25 procent och flaggade för att utöka köpen av statspapper med 30 miljarder från tidigare 10 miljarder kronor. Stockholmsbörsen steg med drygt 1,3 procentenheter på beskedet samtidigt som försvagningen av kronan fortsatte.  Amerikanska centralbanken, Federal Reserve, lämnade styrräntan oförändrad vilket var i linje med marknadens förväntningar. En höjning kan väntas komma tidigast i juni – första höjningen sedan december 2008.

Det var generellt sett en bra månad för våra fonder och sex av åtta hade en positiv värdeutveckling.

Stockholmsbörsen hade en värdeutveckling som gick sidledes under månaden efter stora uppgångar såväl i januari som februari. INSIDE SWEDEN fortsätter gå starkt och avancerade 1,1 procent vilket var omkring en procentenhet bättre än börsen. Vinnaraktien blev bilprovningsföretaget OPUS som steg med närmare 20 procent. SCIENTIA HEDGE sjönk med 1,2 procent som en följd av svag utveckling för några av fondens större innehav. En ljusglimt var bilåterförsäljaren Bilia som steg med drygt 13 procent efter bland annat höjda riktkurser av såväl storbanker som mäklarhus.

INSIDE ASIA adderade 3,7 procent efter en bra månad för flera av innehaven. Allra starkast gick det koreanska läkemedelsföretaget Hanmi Pharmaceutical som rusade drygt 110 procent efter ett slutfört avtal med branschföretaget Kinex Pharmaceuticals. Avtalet beviljar Kinex rättigheter att både vidareutveckla och kommersialisera alla produkter som härrör Hanmis egenutvecklade tekniska plattform som avser tillverkning av läkemedel mot cancer i munhålan.

INSIDE AUSTRALIA hade en positiv värdeutveckling med 1,1 procent vilket var drygt 1 procent bättre än index.  Fonden fick ett fint bidrag av uppgången för det näst största innehavet TPG Telecom som steg med drygt 20 procent efter att man förvärvat den australiensiska branschkonkurrenten IiNET.

Den nordamerikanska aktiemarknaden fortsätter sin resa norrut. INSIDE USA SMALL CAP utvecklades bäst av samtliga fonder med en uppgång på 4,1 procent. Småbolagen har revanscherat sig något efter att ha halkat efter storbolagen under 2014. Innehavet som utmärkte sig var sängåterförsäljaren Mattress Firm Holding som steg med 15 procent efter att nästan ha dubblat sin omsättning under 2014 jämfört med föregående år. Innehaven i INSIDE USA hade en blandad utveckling och fonden adderade 1,1 procent. Något tuffare var det för INSIDE CANADA som sjönk med en halv procentenhet efter att fondens fyra största innehav utvecklades negativt. Fondens mindre innehav uppvisade fina uppgångar och dämpade nedgången. Vinnaraktien blev ett av fondens nyaste innehav, sjukvårdföretaget Concordia Healthcare, som steg med 34 procent.

INSIDE ACTIVE GLOBAL hade också en stark månad och steg med 1,9 procent vilket var marginellt bättre än världsindex. Under månaden fortsatte vi minska exponeringen mot USA där värderingarna nu är generellt höga, på bekostnad av ökade innehav i Storbritannien, Kanada och Schweiz.

Erik Lidén, ansvarig förvaltare

Nyhetsarkiv

Här finner ni alla publicerade nyheter om Insiderfonder AB.

HÅLL DIG UPPDATERAD:

prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Insiderfonder skickade direkt till dig. Du anmäler dig till nyhetsbrevet genom att fylla i din e-postadress ovan och skicka den till oss. Vi samlar bara in och lagrar uppgifter om dig som är nödvändiga för att genomföra utskicken. Det betyder att vi lagrar din epostadress och i vissa fall även ditt namn. Genom att fylla i dina uppgifter samtycker du till att vi lagrar uppgifterna och du har därmed ingått ett kostnadsfritt prenumerationsavtal med Insiderfonder. Du kan alltid avregistrera dig från dessa utskick och därmed få dina uppgifter raderade.

RISKINFORMATION Kom ihåg att sparande i fonder alltid är förknippat med risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Fonderna kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta beloppet.

Top