Article Image

JANUARI 2015

STARK INLEDNING PÅ NYA BÖRSÅRET

Schweiz centralbank SNB meddelade i mitten av månaden att växelkurstaket på 1,20 schweizerfranc per euro avskaffas vilket orsakade stora rörelser på valutamarknaderna. Investerare vände sig till guldet som handlades på högsta nivåerna sedan september förra året medan oljepriset fortsatte att försvagas. Europeiska centralbanken ECB kom med beskedet om stödköp av obligationer för minst 1 100 miljarder euro med start i mars. Aktiemarknaderna reagerade positivt på nyheten vilket resulterade i börsuppgångar.

Våra fonder hade en riktigt stark månad, sju av åtta fonder hade positiv värdeutveckling och sex slog sina respektive jämförelseindex.

INSIDE ASIA inledde året starkt och avancerade hela 9,1 procent vilket till stor del berodde på en förstärkning av de valutor som fondens tillgångar är noterade i. Innehaven utvecklades mycket väl under månaden och vinnaraktien blev hustillverkaren Wheelock & Company som steg med 22 procent sedan man presenterade en omstrukturering av bolaget.

INSIDE AUSTRALIA steg med 6,6 procent vilket var 2,4 procent bättre än index. Flera av fondens innehav steg kraftigt under månaden. Vinnaraktien blev spelföretaget Ainsworth Game Technology som klättrade med 25 procent efter ett betydligt högre resultat för fjärde kvartalet än marknaden hade väntat sig.

INSIDE USA fortsätter gå starkt och adderade 5,6 procent. Fondens största innehav, näthandelsjätten Amazon – som är ett av fondens större innehav – presenterade en kvartalsrapport som gladde marknaden och steg på rapportdagen med 14 procent. INSIDE USA SMALL CAP hade en tyngre månad och tappade 0,8 procent efter att de största innehaven föll tungt.  Oljebolaget W&T Offshore tappade 32 procent på grund av det fallande oljepriset. Bland glädjeämnena återfanns sjunde största innehavet och finansbolaget Wisdom Tree Investments som klättrade 10 procent.

INSIDE CANADA steg med knappt 1 procent men lyckades ändå hela 3,6 procent bättre än sitt jämförelseindex. Läkemedelsbolaget Valeant Pharmaceuticals gav ett fint bidrag med en uppgång på 22 procent efter en överenskommelse med amerikanska branschkonkurrenten Dendreon om att köpa deras läkemedel mot prostata-cancer.

Stockholmsbörsen hade en riktigt stark månad och steg med drygt 7 procent. SCIENTIA HEDGE som hade ett motigt 2014 steg med 6,2 procent efter att majoriteten av innehaven hade en bra månad. Bland de som gav störst bidrag till den fina utvecklingen återfinns kvartalsrapporterande SCA och Volvo. INSIDE SWEDEN hade också en stark månad med en uppgång på 6,1 procent. Här bidrog förutom SCA och Volvo även Sandvik som också rapporterade under månaden och överraskade positivt med en högre rörelsemarginal än väntat.

INSIDE ACTIVE GLOBAL steg med 5,6 procent vilket var 1,7 procent bättre än index. Innehaven i Australien och Frankrike utvecklades starkast. Under månaden har vi ökat exponeringen mot USA och Schweiz efter nedjusterade värderingar på dessa marknader. Samtidigt minskades exponeringen mot aktier i Storbritannien, Frankrike och Kanada.

Erik Lidén, ansvarig förvaltare

Nyhetsarkiv

Här finner ni alla publicerade nyheter om Insiderfonder AB.

HÅLL DIG UPPDATERAD:

prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Insiderfonder skickade direkt till dig. Du anmäler dig till nyhetsbrevet genom att fylla i din e-postadress ovan och skicka den till oss. Vi samlar bara in och lagrar uppgifter om dig som är nödvändiga för att genomföra utskicken. Det betyder att vi lagrar din epostadress och i vissa fall även ditt namn. Genom att fylla i dina uppgifter samtycker du till att vi lagrar uppgifterna och du har därmed ingått ett kostnadsfritt prenumerationsavtal med Insiderfonder. Du kan alltid avregistrera dig från dessa utskick och därmed få dina uppgifter raderade.

RISKINFORMATION Kom ihåg att sparande i fonder alltid är förknippat med risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Fonderna kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta beloppet.

Top