Article Image

FÖRVALTARKOMMENTAR AUGUSTI 2018

Aktiemarknaderna hade blandad utveckling i augusti. De amerikanska börserna fortsätter att utvecklas starkt efter förra månadens starka rapportperiod och Sverige visar fortsatt styrka och verkar vara immun mot geopolitiska oroligheter. På de asiatiska marknaderna noterades sjunkande börskurser efter fortsatt oro över det pågående handelskriget mellan bland annat USA och Kina. För fonderna gick det bättre som redovisade positiva månadsresultat med avkastningar i spannet +5,3 till +0,2 procent med undantag för Inside Hedge som utvecklades svagt under nollstrecket.

Världens insiderkollektiv köpte i lägre utsträckning efter tre raka månader av stigande insidersentiment. Av samtliga insynsaffärer som genomfördes på världens börser i augusti var 35 procent köp – en minskning med 11 procentenheter jämfört med juli. Insynspersonernas nettoförsäljningar fortsätter att minska och har gjort det för fjärde månaden i följd. Under börsmånaden augusti uppgick de totala nettoförsäljningarna till knappt 3 miljarder dollar jämfört med drygt 4 respektive 7 miljarder dollar i juli och juni. Sydkoreanska insynspersoner var mest positiva på de marknader som fonderna placerar på när köpandelen noterades till 74 procent. Det är den nästa högsta andelen köp som har uppmätts under året. Sydkoreanska insynspersoner har förutom att rejält öppna sina plånböcker även blivit mer aktiva i handeln sedan spänningarna med grannen Nordkorea minskat och konflikten lösts upp något. Mest ökade insynspersonerna i de egna bolagen på sektorerna industri och konsumentvaror. Vår globalfond Inside Active Global ökade sin exponering mot sydkoreanska aktier för tredje månaden i rad.

INSIDE ACTIVE GLOBAL steg med 3,5 procent och fondens innehav i hälsovårds- och konsumentvarusektorerna gav störst bidrag till månadsresultatet. Av innehaven utvecklades dejting online bolaget Match Group mest positivt efter starkt andra kvartal och steg med 36 procent. Bolaget redovisade en stark tillväxt och en ökning i såväl resultat som omsättning och slog analytikernas förväntningar på alla punkter. I samband med rapporten höjde bolaget prognosen för helåret 2018 vilket fick aktien att stiga med 17 procent på rapportdagen. Trots den höjda prognosen minskade vd sitt innehav med 37 procent. En stor innehavsminskning efter en stark rapport och på all time high nivåer är generellt en negativ signal och visar bland annat att det finns bättre alternativ än den egna aktien. Fonden tog fasta på detta och sålde av innehavet vid utgången av månaden efter fin kursresa.

INSIDE CANADA steg med 1,2 procent och innehaven med bästa utveckling under månaden återfanns i finans- och industrisektorerna. Fondens råvarurelaterade innehav fortsatte att utvecklas svagare än marknaden som helhet. Mest positivt av fondens innehav utvecklades finanstjänsteföretaget Go Easy som steg med 28 procent. Företaget rapporterade ett rekordstarkt resultat och redovisade bland annat en omsättningsökning med 26 procent jämfört med motsvarande period föregående år. Tillväxten drevs av ökad efterfrågan på enkla finansiella konsumtionslån och den totala lånutgivningen uppgick sista juni till drygt 680 miljoner US-dollar – en ökning med 61 procent jämfört med ett år innan. Vd ökade sitt innehav efter rapporten och köpte på all time nivåer vilket anses vara en stark positiv signal. Fondens skalade ned sitt innehav efter en mindre vinsthemtagning.

INSIDE HEDGEtappade 0,7 procent under månaden. Fondens aktieinnehav hade generellt sett svårt att hänga med i den generella uppgången på börsen. Bästa utvecklades dock innehaven i hälsovård- och tekniksektorerna. Fondens oljeplacering fortsatte att utvecklas positivt och steg med drygt 12 procent och gav månadens tredje största bidrag. Av aktieinnehaven var bioteknikläkemedelsbolaget Swedish Orphan Biovitrum största bidragsgivare. Under månaden doserades den första patienten med ett av bolagets läkemedelskandidat i en fas 1/2 studie vilket mottogs väl av marknaden. Bolaget slutförde dessutom förvärvet av de globala rättigheterna till läkemedlet Emapalumab från branschkonkurrenten Novimune SA. Aktien steg 17 av 23 handelsdagar och slutade månaden med en uppgång på 23 procent.

INSIDE SWEDEN steg med 0,2 procent och utvecklingen hölls tillbaka av fondens innehav i telekom- och konsumenttjänstsektorerna. Bättre gick det för fastighetsbolagen vilket gav fonden det bästa sektorbidraget. Starkast kursutveckling hade byggbolaget Peab efter en positiv rapport för andra kvartalet. Bolagets orderingång var högre än förväntat och det var framförallt anläggningsprojekten som ökade kraftigt. Affärsområdet bygg påverkades negativt av ett sämre klimat för bostadsbyggande, något som redan var inprisat på marknaden. Bolaget redovisade sammantaget ett rörelseresultat som var högre än analytikerkonsensus och aktien steg med 10 procent på rapportdagen och 15 procent i augusti.

INSIDE USA steg med 5,3 i kölvattnet av en stark rapportperiod för andra kvartalet. Fondens teknik- och hälsovårdsrelaterade bolag var största bidragsgivare med en genomsnittlig kursutveckling på +8 procent. Av innehaven klättrade dejting online bolaget Match Group mest och steg med 36 procent efter positiv rapport som slog analytikerkonsensus på alla punkter. Annat innehav som gynnade månadsresultatet var läkemedelsbolaget Regeneron Pharmaceuticals som steg med 15 procent efter positivt fas 3-resultat för ett smärtstillande medel mot kroniska smärtor. Under månaden godkändes bolagets ansökan av amerikanska livsmedel- och läkemedelsmyndigheten att sälja läkemedel som motverkar makuladgenerering – främsta orsaken till allvarlig synförslut hos äldre personer.

ERIK LIDÉN, ansvarig förvaltare
DAVID UNVER, förvaltare

Nyhetsarkiv

Här finner ni alla publicerade nyheter om Insiderfonder AB.

HÅLL DIG UPPDATERAD:

prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Insiderfonder skickade direkt till dig. Du anmäler dig till nyhetsbrevet genom att fylla i din e-postadress ovan och skicka den till oss. Vi samlar bara in och lagrar uppgifter om dig som är nödvändiga för att genomföra utskicken. Det betyder att vi lagrar din epostadress och i vissa fall även ditt namn. Genom att fylla i dina uppgifter samtycker du till att vi lagrar uppgifterna och du har därmed ingått ett kostnadsfritt prenumerationsavtal med Insiderfonder. Du kan alltid avregistrera dig från dessa utskick och därmed få dina uppgifter raderade.

RISKINFORMATION Kom ihåg att sparande i fonder alltid är förknippat med risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Fonderna kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta beloppet.

Top