Article Image

DECEMBER 2015

SEX AV SJU FONDER SLOG INDEX UNDER 2015

Som befarades förra månaden höjde den amerikanska centralbanken, FED, styrräntan första gången på ett decennium. I början av december annonserade den europeiska motsvarigheten, ECB, att bankens stödköp fortsätter – åtminstone till mars 2017. Varken FED eller ECB:s agerande var tillräckligt för att dämpa marknadernas oro och året avslutades negativt. Nedgången för oljepriset fortsatte och handlades första gången på tio år under 40 dollar per fat.

När börsåret 2015 nu kan summeras står det klart att det sammantaget var ett mycket bra år för våra fonder. 6 av 7 fonder utvecklades bättre än sina jämförelseindex.

Likt de flesta marknaderna i december var värdeutvecklingen på Stockholmsbörsen negativ och nedgången stannade vid 4 procent. SCIENTIA HEDGE höll emot relativt väl och nedgången stannade vid 0,6 procent trots en svag prisutveckling på fondens guld- och oljeplaceringar. En aktie som gav ett fint bidrag var medicinföretaget Raysearch Laboratories som ökade med drygt 12 procent efter en köprekommendation ifrån Affärsvärlden i början av månaden.

Fondens värdeutveckling under 2015 blev +21,2 procent vilket var 21,5 procent bättre än index.

INSIDE SWEDEN sjönk med 2,1 procent vilket var 1,9 procentenheter bättre än börsen. Förutom Raysearch Laboratories fick fonden fint bidrag från såväl detaljhandelskedjan Clas Ohlsson som modeåterförsäljarföretaget RNB Retail and Brands AB som båda steg med 15 procent.

Fondens värdeutveckling under 2015 blev +22,6 procent vilket var 12,1 procent bättre än index.

Bortsett från oktober månad har den asiatiska aktiemarknaden under andra halvåret befunnit sig i en negativ trend. INSIDE ASIA tappade 3,3 procent efter kraftiga nedgångar i Korea men lyckades prestera 1,2 procentenheter bättre än jämförelseindex. Fondens innehav i Hong Kong bidrog mest till fondens utveckling. Vinnaraktien blev det Hong Kong-baserade fastighetsbolaget Goldin Properties Holdings som ökade med 47 procent efter man offentliggjort sina planer på att sälja fastigheter i Kina för motsvarande 18 miljarder US dollar.

Fondens värdeutveckling under 2015 blev -5,1 procent vilket var 1 procent sämre än index.

INSIDE AUSTRALIA trotsade det negativa börshumöret och steg med 3,1 procent vilket var 0,7 procentenheter bättre än index efter att flera av portföljinnehaven steg kraftigt. Månadens glädjeämne var mobiltillbehöråterförsäljaren Vita Group som överraskade med en uppgång på 40 procent utan några egentliga bolagsnyheter.

Fondens värdeutveckling under 2015 blev +3,6 procent vilket var 10,3 procent bättre än index.

INSIDE CANADA hade en riktig tuff månad och sjönk med 9,2 procent. Bland förlorarna hör ädelmetallproducenten Mandalay Resources som sjönk med närmare 14 procent efter nedgångar i guld- och silverpriserna. Men mest berodde fondens kraftiga nedgång under månaden på försvagningen av den kanadensiska dollarn med hela 7 procent mot kronan.

Fondens värdeutveckling under 2015 blev -12,7 procent vilket var 6,2 procent bättre än index.

INSIDE USA hade en negativ värdeutveckling på 4,4 procent vilket var marginellt bättre än index.  Fonden straffades av att tre största innehaven tappade över 10 procent i december. Bland de innehav som däremot trotsade marknadsutvecklingen återfinns mobilkommunikationsjätten T-Mobile samt naturgasbolaget New Jersey Resources som både steg med drygt 10 procent.

Fondens värdeutveckling under 2015 blev +13,2 procent vilket var 6,2 procent bättre än index.

INSIDE ACTIVE GLOBAL utvecklades marginellt bättre än världsindex och sjönk med 4,4 procent. I december ökades innehaven i Storbritannien, Australien och Schweiz medan en minskning gjordes i Japan och USA. Ändringen var positiv för fondutvecklingen då de australiensiska innehaven utvecklades starkast. Förutom nämnda Vita Group så steg australiensiska mat- och osttillverkaren Bega Cheese med närmare 30 procent under månaden. Vid årsskiftet utgjorde placeringarna i Storbritannien, Japan och USA närmare 50 procent av fondens kapital.

Fondens värdeutveckling under 2015 blev +8,1 procent vilket var 2,9 procent bättre än index.

ERIK LIDÉN, ansvarig förvaltare
DAVID UNVER, bitr. förvaltare

Nyhetsarkiv

Här finner ni alla publicerade nyheter om Insiderfonder AB.

HÅLL DIG UPPDATERAD:

prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Insiderfonder skickade direkt till dig. Du anmäler dig till nyhetsbrevet genom att fylla i din e-postadress ovan och skicka den till oss. Vi samlar bara in och lagrar uppgifter om dig som är nödvändiga för att genomföra utskicken. Det betyder att vi lagrar din epostadress och i vissa fall även ditt namn. Genom att fylla i dina uppgifter samtycker du till att vi lagrar uppgifterna och du har därmed ingått ett kostnadsfritt prenumerationsavtal med Insiderfonder. Du kan alltid avregistrera dig från dessa utskick och därmed få dina uppgifter raderade.

RISKINFORMATION Kom ihåg att sparande i fonder alltid är förknippat med risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Fonderna kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta beloppet.

Top