Article Image

AUGUSTI 2015

STOR ORO PÅ TURBULENTA BÖRSER

Augusti månad kännetecknades av kraftiga svängningar och stor oro på världens aktiemarknader. En kombination av fortsatt börsfall i Kina, en devalverad yuan och rädsla för amerikanska centralbankens förväntade räntehöjning orsakade stora nedgångar på såväl aktiemarknader som valutamarknaderna. Trots en genomgående rekyl uppåt på världens börser i slutet av månaden kunde marknaderna inte återhämta sig.

Stockholmsbörsen sjönk med närmare 6 procent under månaden som följd av den globala börsoron. INSIDE SWEDEN tappade 5,3 procent vilket var knappt 0,7 procentenheter bättre än index. Vinnaraktien blev direktförsäljningsföretaget Zinzino som trotsade börsnedgången och steg med 13 procent efter att ha rapporterat en ökad omsättning och förbättrad lönsamhet för andra kvartalet. Uppgången i guld- och oljepriset under månaden dämpade nedgången för SCIENTIA HEDGE som höll tillbaka men ändå och sjönk med 3 procent.

Asiatiska aktiemarknaderna hade en riktig tuff månad och föll drygt 12 procent. INSIDE ASIA drabbades också av turbulensen och sjönk med 10,8 procent vilket alltså var något bättre än jämförelseindex. Den filippinska aktiemarknaden höll emot bäst medan Malaysia och Hong Kong utvecklades svagast. Fondens vinnaraktie blev det Hong Kong baserade fastighetsföretaget Goldin Properties Holdings som steg med drygt 24 procent efter att ledningen bekräftat rykten om ett eventuellt utköp från börsen.

INSIDE AUSTRALIA tappade 6,9 procent men utvecklades hela 6 procentenheter bättre än index. Förklaringen ligger i att fonden har en förhållandevis låg exponering mot finanssektorn i jämförelse med index där finansbolagen utgör närmare 53 procent. I augusti tillhörde sektorn de svagare och tappade hela 11 procent.

USA-börserna pressades hårt av Kina-oron och amerikanska storbolagsindexet S&P 500 noterade sitt största tapp på 18 månader. INSIDE USA utvecklades också svagt och sjönk 8,2 procent efter en svag månad för fondens innehav.

INSIDE USA SMALL CAP sjönk med 7,5 procent men utvecklades något bättre än index. Främsta bidragande aktien i portföljen var hälsoföretaget Usana Health Sciences som steg med närmare 18 procent efter såväl höjd riktkurs och köprekommendationer från flertalet analyshus.

Vid månadsskiftet genomfördes fusionen mellan INSIDE USA SMALL CAP och INSIDE USA där förstnämnda slutade att upphöra från och med 1 september. Syftet är att effektivisera förvaltningen och att skapa förutsättningar till god avkastning av fondens medel. Vi ser med stor spänning fram emot det fortsatta arbetet med INSIDE USA och hälsar nya andelsägare välkomna. Mer information finner ni här.

INSIDE CANADA gick samma öde tillmötes som övriga aktiemarknader och hade en negativ värdeutveckling på -8,8 procent.

INSIDE ACTIVE GLOBAL tappade 7,1 procent men utvecklades 1,3 procentenheter bättre än index. Fonden har legat fast i sin exponering och inga större justeringar gjordes i portföljen under månaden. Vid månadsskiftet var 42 procent av fondens kapital placerat i Europa, 26 procent i Nordamerika, 10 i Australien och resterande delen i Asien.

erik lidén, ansvarig förvaltare

David Unver, bitr. förvaltare

Nyhetsarkiv

Här finner ni alla publicerade nyheter om Insiderfonder AB.

HÅLL DIG UPPDATERAD:

prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Insiderfonder skickade direkt till dig. Du anmäler dig till nyhetsbrevet genom att fylla i din e-postadress ovan och skicka den till oss. Vi samlar bara in och lagrar uppgifter om dig som är nödvändiga för att genomföra utskicken. Det betyder att vi lagrar din epostadress och i vissa fall även ditt namn. Genom att fylla i dina uppgifter samtycker du till att vi lagrar uppgifterna och du har därmed ingått ett kostnadsfritt prenumerationsavtal med Insiderfonder. Du kan alltid avregistrera dig från dessa utskick och därmed få dina uppgifter raderade.

RISKINFORMATION Kom ihåg att sparande i fonder alltid är förknippat med risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Fonderna kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta beloppet.

Top