Article Image

NOVEMBER 2014

Blandad utveckling

I november låg fokus fortsatt på världens centralbanker. Europeiska centralbanken flaggade för ytterligare åtgärder men väntas först utvärdera de som vidtagits. Kinas centralbank sänkte sin styrränta med 40 punkter och världens aktiemarknader regerade positivt. Oljepriset föll tungt under månaden efter att OPEC-länderna beslutade om att bibehålla sin produktion istället för att minska den.

USA-börserna fortsätter att stiga och tog under månaden sikte på nya rekordnivåer.  INSIDE USA adderade 1,5 procent efter en bra månad för innehaven. Allra starkast gick flygbolaget Southwest Airlines som klättrade 21 procent efter bland annat lägre bränslekostnader vilket är en direktkonsekvens av det kraftiga oljeprisfallet. INSIDE USA SMALL CAP hade samma utfall och steg 1,5 procent. Vinnaraktierna blev elektronikföretaget eGain och säkerhetssystemtillverkaren Vasco Data Security som rusade 25 respektive 18 procent. Fondutvecklingen hölls något tillbaka av fjärde största innehavet tillika oljebolaget W&T Offshore, som föll 17 procent på grund av det fallande oljepriset.

INSIDE CANADA avancerade 2,9 procent vilket var 2,4 procentenheter bättre än index. Fondens innehav hade en riktigt stark månad och flera av fondens innehav steg med över 10 procent. Bland innehaven som utmärkte sig var detaljhandelsföretaget Hudson’s Bay Company som efter en refinansiering kunde sänka sina höga räntekostnader och aktiekursen steg 24 procent.

Stockholmsbörsen hade en uppgång på drygt 3 procent under november. INSIDE SWEDEN steg med 3,4 procent och lyckades gå något bättre än Index. Starkast gick investmentbolaget Kinnevik som klättrade med 11 procent efter en stark rapport från portföljinnehavet Zalando för tredje kvartalet. SCIENTIA HEDGE fick stryk av oljeprisets fall men kompenserades av att aktiedelen gick bra och fondens värdeutveckling gick sidledes.

INSIDE ASIA sjönk 1,8 procent och påverkades av en starkare krona i relation till valutorna som fondens innehav är noterade i. Bland glädjeämnena fanns koreanska industriföretaget Doosan Heavy Industries som avancerade 12 procent under månaden efter höjda köprekommendationer från flertalet storbanker. Sammantaget gick koreanska aktiemarknaden starkast med 4 procent mätt i kronor.

Den australiensiska aktiemarknaden hade det motigt och backade 6,5 procent. INSIDE AUSTRALIA föll 6,6 procent samtidigt som australiensiska dollarn försvagades med 2,7 procent. Vi tror dock fortsatt på australiensiska aktiemarknaden som för närvarande är lågt värderad och avviker 11 procent från sin 10-åriga snittvärdering.

INSIDE ACTIVE GLOBAL utvecklades svagt och tappade 1,2 procent. Innehaven i Japan och Europa hade generellt en bra månad medan de australiensiska gick svagast.  Under månaden har vi minskat våra innehav i USA och Japan samtidigt som vi ökade i Australien, Europa och framförallt Storbritannien. Vi ligger positionerade för en återhämtning i euroområdet.

Erik Lidén. förvaltare
David Unver, bitr, förvaltare

Nyhetsarkiv

Här finner ni alla publicerade nyheter om Insiderfonder AB.

HÅLL DIG UPPDATERAD:

prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Insiderfonder skickade direkt till dig. Du anmäler dig till nyhetsbrevet genom att fylla i din e-postadress ovan och skicka den till oss. Vi samlar bara in och lagrar uppgifter om dig som är nödvändiga för att genomföra utskicken. Det betyder att vi lagrar din epostadress och i vissa fall även ditt namn. Genom att fylla i dina uppgifter samtycker du till att vi lagrar uppgifterna och du har därmed ingått ett kostnadsfritt prenumerationsavtal med Insiderfonder. Du kan alltid avregistrera dig från dessa utskick och därmed få dina uppgifter raderade.

RISKINFORMATION Kom ihåg att sparande i fonder alltid är förknippat med risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Fonderna kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta beloppet.

Top