Article Image

MAJ 2015

POSITIVT TROTS DÄMPAT BÖRSHUMÖR

I maj fortsatte den grekiska ekonomin att skapa oro på de europeiska börserna. I Kina kom börsrallyt av sig och marknaden gick tillbaka något efter den senaste tidens uppgångar på flera asiatiska marknader.  Världsindex steg med närmare 2,5 procent mätt i kronor under månaden och bland vinnarna återfinns Indien, Japan och USA medan Ryssland och Korea tillhörde de svagare marknaderna.

Stockholmsbörsen hade en positiv utveckling för åttonde månaden i rad och steg under månaden med 1,2 procent. SCIENTIA HEDGE hade det motigare och tappade drygt 2 procent efter en svag månad för fondens största innehav, bland annat läkemedelsbolaget Meda som sjönk med 13 procent efter en kvartalsrapport som var sämre än marknadens förväntningar. Den negativa utvecklingen dämpades dock tack vare ett stigande pris på både guld och olja. INSIDE SWEDEN hade en svag negativ utveckling och straffades bland annat av den negativa utvecklingen på Meda-aktien.

INSIDE ASIA hade en sidledes utveckling och avslutade månaden något bättre än index. Innehaven i Hong Kong och Indien bidrog mest positivt medan innehaven i Singapore, Malaysia och Filipinerna utvecklades svagt. Vinnaraktien blev Hong Kong-baserade finansföretaget Willie International Holding som rusade 57 procent.

Den australiensiska aktiemarknaden backade 1,3 procent under månaden. Bättre gick det för INSIDE AUSTRALIA som avancerade 4 procent trots en sjunkande australiensisk dollar och fonden presterade hela 5,2 procent bättre än index. Flera av fondens innehav steg kraftigt under månaden. Ett av fondens största innehav, metallföretaget Fortescue Metals, gav ett fint bidrag till utvecklingen med en uppgång på närmare 12 procent efter rykten om att Kina-knutna företag sökt tillstånd att investera i bolaget.

INSIDE CANADA adderade 2 procent och lyckades slå index med hela 4,4 procent. Fonden har hittills i år presterat 6 procentenheter bättre än sitt jämförelseindex. Magellan Aerospace, som fonden har innehav i ökade med drygt 24 procent efter förvärv av Euravia, ett flygföretag som tillhandahåller underhåll och reparationer av gasturbinmotorer för flygplan och helikoptrar.

INSIDE USA minskade under månaden sina innehav exponerade mot finanssektorn och ökade istället i sjuk-och hälsovårdssektorn. Det visade sig vara en korrekt allokering då flera innehav verksamma i sistnämnda utvecklades mycket väl under månaden. Allra starkast gick sjukvårdsbolaget Regeneron Pharmaceuticals som adderade 12 procent efter nyheten om en lyckad fas 3-studie för patienter med ledgångsreumatism.

INSIDE USA SMALL CAP utvecklades bäst av samtliga fonder och avancerade hela 4,3 procentenheter samt tog revansch för föregående månads tapp. Flera av fondens större innehav utvecklades mycket positivt och vinnaraktien blev Osiris Therapeutics som rusade 23 procent. Sjukvårdsföretaget rapporterade 70 procent högre intäkter för första kvartalet jämfört med föregående kvartal.

INSIDE ACTIVE GLOBAL steg med 1,7 procent där innehaven i Japan, Australien, Storbritannien och USA bidrog mest till fondens utveckling. Vid månadsskiftet fortsatte vi minska exponeringen mot USA men också Japan efter senaste tidens uppgångar och investerade istället i Hong Kong där värderingarna är mer attraktiva för tillfället.

Erik Lidén, ansvarig förvaltare

Nyhetsarkiv

Här finner ni alla publicerade nyheter om Insiderfonder AB.

HÅLL DIG UPPDATERAD:

prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Insiderfonder skickade direkt till dig. Du anmäler dig till nyhetsbrevet genom att fylla i din e-postadress ovan och skicka den till oss. Vi samlar bara in och lagrar uppgifter om dig som är nödvändiga för att genomföra utskicken. Det betyder att vi lagrar din epostadress och i vissa fall även ditt namn. Genom att fylla i dina uppgifter samtycker du till att vi lagrar uppgifterna och du har därmed ingått ett kostnadsfritt prenumerationsavtal med Insiderfonder. Du kan alltid avregistrera dig från dessa utskick och därmed få dina uppgifter raderade.

RISKINFORMATION Kom ihåg att sparande i fonder alltid är förknippat med risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Fonderna kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta beloppet.

Top