Article Image

MAJ 2014

Fortsatt starka börser

Trenden med stigande aktiekurser höll i sig under en månad med nya börsrekord och ökade förväntningar på penningpolitiska stimulanser från Europeiska Centralbanken, ECB.

Återhämtningen i Europa fortsatte med Storbritannien i spetsen. Börskurserna i Ryssland rusade efter en stabilisering kring oroligheterna i Ukraina. I Asien dominerades nyhetsflödet av valet i Indien där det företagsvänliga BJP vann en historisk seger vilket fick Sensex-indexet att klättra med drygt 8 procent. Även i Japan steg kurserna efter bland annat positiva inköpschefssiffror och Nikkei-indexet steg med 5 procent.

Även på de amerikanska börserna var tongångarna positiva och S&P 500-indexet nådde en ny rekordnotering. Svenska aktier gick också fint och Stockholmsbörsen steg med 2 procent under månaden. Det ser ut som att förhoppningar om stigande vinster fortsätter att genomsyra det svenska börshumöret.

Det genomgående positiva börsklimatet resulterade i uppgångar för 8 av 9 fonder och fem utvecklades bättre än sina respektive jämförelseindex.

Inside USA steg med 4,7 procent och 9 av de 10 största innehaven ökade i värde. Bäst av alla gick Priceline Group, som är världsledande inom resor på nätet, som steg 10,4 procent. Bolaget redovisade en vinst för första kvartalet på 1,4 miljarder USD – en ökning med 39 procent mot samma period förra året.

Inside Sweden steg med 4,3 procent – 0,5 procentenheter bättre än jämförelseindex. Den amerikanska investmentbanken Goldman Sachs höjde riktkursen för SSAB – ett av fondens större innehav – vilket fick kursen att stiga rejält. Goldman gör bedömningen att SSAB:s samgående med finska Ruukki leder till ordentliga lönsamhetsförbättringar. Scientia Hedge, som också har SSAB bland portföljinnehaven, steg med 2 procent.

Valet i Indien bidrog starkt till att Inside Asia kunde förlänga sviten av positiva månader. Fondens utveckling uppgick till 3,7 procent och samtliga valutor förstärktes mot svenska kronan. Indiska rupien avancerade 3,9 procent mot kronan och har hittills i år stärkts med 7,9. För andra månaden i följd var fondens vinnaraktie det största innehavet Samsung C&T Corporation som steg med drygt 12 procent.

Inside Active Global steg med 3,7 procent vilket dels berodde på uppgångar i Europeiska aktier men framförallt på grund av stark utveckling för Japanska aktier där fonden just nu har stora innehav.

ECB presenterade i början av juni ett åtgärdspaket för att öka tillväxten i euroområdet. Marknaderna reagerade positivt på att styrräntan och inlåningsräntan sänktes samtidigt som budskapet från ordförande Mario Draghi var att ytterligare stimulanser inte utesluts. Mycket talar för kortsiktiga uppgångar då alternativen till aktier just nu är få.

Erik Lidén, ansvarig förvaltare

Nyhetsarkiv

Här finner ni alla publicerade nyheter om Insiderfonder AB.

HÅLL DIG UPPDATERAD:

prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Insiderfonder skickade direkt till dig. Du anmäler dig till nyhetsbrevet genom att fylla i din e-postadress ovan och skicka den till oss. Vi samlar bara in och lagrar uppgifter om dig som är nödvändiga för att genomföra utskicken. Det betyder att vi lagrar din epostadress och i vissa fall även ditt namn. Genom att fylla i dina uppgifter samtycker du till att vi lagrar uppgifterna och du har därmed ingått ett kostnadsfritt prenumerationsavtal med Insiderfonder. Du kan alltid avregistrera dig från dessa utskick och därmed få dina uppgifter raderade.

RISKINFORMATION Kom ihåg att sparande i fonder alltid är förknippat med risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Fonderna kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta beloppet.

Top