Article Image

JUNI 2014

Stabila marknader

Positiva tongångar inledde månaden efter att ECB, med ordförande Mario Draghi i spetsen sänkte styrräntan och samtidigt flaggade för ytterligare stimulanser. Amerikanska centralbanken Federal Reserves signalerade i mitten av månaden att stödköp av statsobligationer kommer minskas i samma takt som tidigare – ett tydligt tecken på att landets ekonomiska återhämtning går i rätt riktning. Beskedet mottogs väl och S&P 500 nådde nya rekordnivåer.

Under månaden har fokus flyttats från Ukraina till Irak där den politiska oron eskalerar dagligen. I en or för minskat utbud på olja blev oljepriset 2,5 procent dyrare.  De politiska oroligheterna i landet har dock haft en begränsad inverkan på världens börser. Japanska Nikkei-indexet klättrade 3,7 procent under månaden efter bland annat en bra rapportperiod. De europeiska börserna stängde månaden runt nollstrecket och Stockholmsbörsen sjönk knappt 1,4 procent.

När månaden summeras uppvisar fem av nio fonder positiv utveckling där tre gick bättre än sina jämförelseindex och två hade samma utfall.

Inside Canada steg med 6,2 procent och utvecklades bäst av fonderna. Portföljinnehaven hade en bra månad och bland annat offentliggjorde spelbolaget Amaya Gaming Group uppköpet av världens största online pokerbolag, Oldford Group. Oldford, operatör till världsledande Pokerstars och Full Tilt Poker med 85 miljoner registrerade medlemmar tillsammans, köptes för 4,9 miljarder dollar. Nyheten gjorde att Amaya rusade drygt 100 procent på Toronto-börsen och gav en rejäl skjuts till fondens fina utveckling.

Även Inside USA Small Cap och Inside USA utvecklades väl och gynnades av centralbankens minskade stimulanser och avancerade 4,9 respektive 2,8 procent.  Inside USA ligger för närvarande på sin högsta nivå sedan start.

Inside Asia går fortsatt starkt och adderade 1,8 procent där flera av de fondens större innehav uppvisade uppgångar. I övrigt berodde fondens utveckling på en valutaförstärkningar mot kronan och förlänger sviten av positiva månader.

Inside Active Global presterade 0,5 procentenheter bättre än världsindex som steg med knappt 2 procent. Som en följd av viss återhämtning i Europa har portföljjusteringar gjorts under månaden och fonden gör comeback på den schweiziska marknaden samt ökar i Frankrike. Fonden ligger fortsatt underviktad i USA samtidigt som övervikten i Japan minskades något.

I början av juli meddelande Sveriges Riksbank att räntan sänks med 0,5 procentenheter till 0,25 procent vilket var dubbelt så mycket som marknaden hade förväntat sig. Beskedet satte fart på Stockholmsbörsen som nådde nytt årshögsta och samtliga aktier i storbolagsindex uppvisade uppgångar Samtidigt meddelade ECB som väntat att styrräntorna lämnas oförändrade vilket aktiemarknaderna tog med ro.

Låga räntor och positivt börsklimat gå oftast hand i hand och vi kan förvänta oss fortsatta uppgångar på aktiemarknaderna på kort sikt. Värderingarna ligger redan på historiska höga nivåer och när ny rapportperiod inleds finns det inget större utrymme för besvikelser.

Erik Lidén, ansvarig förvaltare

Nyhetsarkiv

Här finner ni alla publicerade nyheter om Insiderfonder AB.

HÅLL DIG UPPDATERAD:

prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Insiderfonder skickade direkt till dig. Du anmäler dig till nyhetsbrevet genom att fylla i din e-postadress ovan och skicka den till oss. Vi samlar bara in och lagrar uppgifter om dig som är nödvändiga för att genomföra utskicken. Det betyder att vi lagrar din epostadress och i vissa fall även ditt namn. Genom att fylla i dina uppgifter samtycker du till att vi lagrar uppgifterna och du har därmed ingått ett kostnadsfritt prenumerationsavtal med Insiderfonder. Du kan alltid avregistrera dig från dessa utskick och därmed få dina uppgifter raderade.

RISKINFORMATION Kom ihåg att sparande i fonder alltid är förknippat med risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Fonderna kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta beloppet.

Top