Article Image

JULI 2014

Stark rapportperiod

Juli inleddes med att Riksbanken sänkte styrräntan med 50 punkter vilket var mer än väntat och gav Stockholmsbörsen en positiv start på månaden. Amerikanska Federal Reserve meddelade i mitten av månaden att centralbankens obligationsköpsprogram väntas upphöra i oktober – en stark signal på att landets ekonomi successivt stabiliseras.  I övrigt har oroligheterna i mellanöstern präglat månaden och omvärlden har utökat sina sanktioner mot Ryssland.

Den pågående rapportperioden har inletts positivt och i USA har drygt 75 procent av bolagen rapporterat bättre än analytikernas förväntningar. I Asien har bra statistik från Kina givit bränsle. Exempelvis steg det japanska Nikkei-indexet med närmare 4 procent under månaden. Även hemma i Sverige överträffade bolagen förväntningarna och vinsterna har stigit med 10 procent jämfört med motsvarande period förra året.

Efter den senaste tidens mycket starka utveckling på Stockholmsbörsen så sjönk indexet sex dagar på raken och slutade nedåt med knappa procenten. Inside Sweden gick åt samma håll och sjönk med 2,7 procent. Bättre gick det då för Inside Asia som steg med 3,7 procent. Vinnaraktien blev fastighetsbolaget och fondens näst största innehav, Wheelock & Co., som rusade 22 procent på Hong Kong börsen. Inside Asia går mot ett starkt år och har nu stigit sex månader i rad då tillväxten på dessa marknader har gynnats av återhämtningen i Europa och USA.

Bäst gick det för Inside Australia som avancerade med 5,9 procent. Järnmalmsproducenten Fortescue Metals och tillika största innehavet, klättrade 13 procent under månaden efter nyheten om att konkurrenterna lägger ned flera kinesiska järnmalmsgruvor.  Nedläggningarna kommer hjälpa marknaden att återställa balansen, bidra till kvalitetsförbättringar och gynna slutkonsumenten.

Inside USA steg med 1,3 procent och utvecklades också bättre än sitt jämförelseindex. Mindre bra gick det för Inside USA Small Cap som gick samma öde tillmötes som sitt jämförelseindex och sjönk med 5,5 procent.

Under månaden har vissa portföljförändringar skett i Inside Active Global som hade en försiktigt positiv utveckling i juli. Vikten i USA har ökats något men är alltjämt kraftigt underviktad i amerikanska aktier på grund av de höga värderingarna som finns på denna marknad. Japanska aktier har som sagt haft en mycket starkt utveckling den senaste tiden. Under månaden har vi minskat investeringarna här till följd av de stigande värderingarna. Men fonden har fortsatt stora innehav på marknaden. Det ska också sägas att Tokyo-börsen är upp med 8 procent i svenska kronor under 2014 och har alltså tagit igen hela tappet från början av året. Europa fortsätter ha det motigt med rekordhöga skulder för euroländerna, krisen i Ukraina och omvärldens fortsatta sanktioner mot Ryssland. Vi tror dock på ytterligare stimulanser från europeiska centralbanken samt fortsatt återhämtning, och därför ökat våra investeringar i Storbritannien, Frankrike, Schweiz och Spanien. Fonden ligger nu därför positionerad för uppgång i euroområdet.

Erik Lidén, ansvarig förvaltare

Nyhetsarkiv

Här finner ni alla publicerade nyheter om Insiderfonder AB.

HÅLL DIG UPPDATERAD:

prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Insiderfonder skickade direkt till dig. Du anmäler dig till nyhetsbrevet genom att fylla i din e-postadress ovan och skicka den till oss. Vi samlar bara in och lagrar uppgifter om dig som är nödvändiga för att genomföra utskicken. Det betyder att vi lagrar din epostadress och i vissa fall även ditt namn. Genom att fylla i dina uppgifter samtycker du till att vi lagrar uppgifterna och du har därmed ingått ett kostnadsfritt prenumerationsavtal med Insiderfonder. Du kan alltid avregistrera dig från dessa utskick och därmed få dina uppgifter raderade.

RISKINFORMATION Kom ihåg att sparande i fonder alltid är förknippat med risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Fonderna kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta beloppet.

Top