Article Image

April 2014

Positiva trenden håller i sig

April förlänger den positiva trend som nu råder på världens börser. Krisen i Ukraina fortsätter att eskalera samtidigt som omvärlden riktar fler och fler sanktioner mot Ryssland. De negativa händelserna i regionen har dock blivit vardagsmat i nyhetsflödet och påverkade inte det i övrigt goda börshumöret. Månaden präglades annars av rapportperioden, ett flertal uppköpserbjudanden och eventuella kvantitativa lättnader från Europeiska centralbanken, ECB.

Bolagens rapporter för första kvartalet har under månaden avverkat varandra med blandade resultat. Majoriteten har dock rapporterat vinster och ökad omsättning. De amerikanska aktiemarknaderna som har åkt berg- och dalbana hittills i år, har fått en kanonstart på rapportsäsongen. Av knappt 200 bolag har cirka tre fjärdedelar gått bättre än väntat i en tid där värderingarna redan är höga i ett historiskt perspektiv. Samtidigt är många nya bolag på väg till marknaden och inte mindre än 16 nya bolag noterades på dessa marknader under månaden.

Fem av nio fonder noterade uppgångar och fyra slog sina respektive jämförelseindex.

Inside Sweden, som hittills i år lyckats slå Stockholmsbörsen med knappt 3 procent, fortsätter utvecklas bättre än sitt jämförelseindex – denna månad med 0,4 procentenheter. Fonden fick skjuts när det amerikanska läkemedelsbolaget Mylan övervägde ett bud på svenska bolaget Meda, vilket fick Meda-aktien att rusa på Stockholmsbörsen. Senare avfärdade dock Medas styrelse förslaget om samgående och kursen backade något. Ett annat bolag med en stark kursutveckling under månaden var trädgårds- och skogsproduktstillverkaren Husqvarna, som efter en gynnsam kvartalsrapport fick aktien att stiga med 19 procent.

Inside Canada hade en värdeutveckling på 3,2 procent och fick draghjälp av fondens tredje största innehav, oljebolaget Tourmaline Oil Corp. Aktien tog ett rejält kliv på Torontobörsen efter att bolaget i slutet av april meddelade genomförandet av förvärvet av branschkollegan Santonia Energy.  Tourmaline-aktien har stigit med 27 procent i år.

Inside Asia fortsätter att utvecklas starkt och steg med 3,6 procent under månaden vilket är 2,2 procent bättre än sitt jämförelseindex. Bland annat steg fondens största innehav, Samsung C&T Corporation, med drygt 5 procent. Dessutom förstärktes samtliga valutor som fondens innehav är noterade i mot svenska kronan. Koreanska won steg exempelvis med knappt 4 procent gentemot kronan.

ECB flaggade i slutet av april att man kan komma att börja köpa statsobligationer för nytryckta euro. Om ECB väljer att starta sedelpressarna kan vi vänta oss stora börslyft på kort sikt likt när amerikanska centralbanken Federal Reserve genomförde liknande stimulanser 2012.

Vi är optimistiska till ett fortsatt positivt börsklimat i det korta perspektivet. Så länge centralbankerna håller räntorna låga och kapital fortsätter strömma in till aktiemarknaden finns det bränsle för fortsatta uppgångar. Men det krävs stigande vinster för att motivera de höga värderingarna i många bolag och under de kommande månaderna är det upp till bevis.

Erik Lidén, ansvarig förvaltare

Nyhetsarkiv

Här finner ni alla publicerade nyheter om Insiderfonder AB.

HÅLL DIG UPPDATERAD:

prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Insiderfonder skickade direkt till dig. Du anmäler dig till nyhetsbrevet genom att fylla i din e-postadress ovan och skicka den till oss. Vi samlar bara in och lagrar uppgifter om dig som är nödvändiga för att genomföra utskicken. Det betyder att vi lagrar din epostadress och i vissa fall även ditt namn. Genom att fylla i dina uppgifter samtycker du till att vi lagrar uppgifterna och du har därmed ingått ett kostnadsfritt prenumerationsavtal med Insiderfonder. Du kan alltid avregistrera dig från dessa utskick och därmed få dina uppgifter raderade.

RISKINFORMATION Kom ihåg att sparande i fonder alltid är förknippat med risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Fonderna kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta beloppet.

Top