Article Image

FEBRUARI 2015

BÖRSUPPGÅNGARNA FORTSÄTTER

I februari överraskade Riksbanken med att både sänka styrräntan till -0,1 procent samt meddela om köp av svenska statsobligationer vilket fick kronan att försvagas. Världens aktiemarknader utvecklades starkt – särskilt Ryssland, Europa, USA och Japan – och världsindex steg med 6,4 procent. Oljepriset återhämtade sig och steg med drygt 4 procent medan guldet gick åt motsatt riktning och tappade 5 procent.

Samtliga fonder steg rejält och sex av åtta slog sina respektive jämförelseindex.

Rapportperioden går mot sitt slut och resultaten har varit blandade. Vinnarna på Stockholmsbörsen blev exportbolagen som gynnades av en svagare krona. INSIDE SWEDEN utvecklades starkast av fonderna och steg med 9,3 procent. Aktien som bidrog mest till fondens utveckling är läkemedelsföretaget och fjärde största innehavet Meda med en uppgång på närmare 16 procent. Kvartalsrapporten för det fjärde kvartalet var bättre än väntat vilket resulterade i höjda riktkurser. SCIENTIA HEDGE hade också en stark månad och steg med 7,3 procent. Vinnaraktien blev klädföretaget Björn Borg som steg med närmare 40 procent. 

INSIDE ASIA steg med 1 procent och den sydkoreanska marknaden var den som utvecklades bäst. Koreanska biologiföretaget Celltrion hade en kraftig uppgång under månaden med drygt 60 procent. Anledningen är att läkemedlet Remsima, som vi tidigare skrivit om, med största sannolikhet kommer börja säljas globalt under 2015. 

Den australiensiska aktiemarknaden har inlett året starkt och är inne i en positiv trend. Under månaden hade INSIDE AUSTRALIA en värdeutveckling på +7,1 procent. Majoriteten av portföljinnehaven utvecklades fint och aktien som utmärkte sig var Corporate Travel Management Ltd som rusade med 33 procent. I kvartalsrapporten offentliggjorde bolaget bland annat två förvärv av amerikanska resebolag vilket mottogs positivt av marknaden.

Aktieinnehaven i INSIDE CANADA utvecklades mycket väl under månaden och fonden steg med 6,8 procent. Valeant Pharmaceuticals som fonden har ett innehav i, steg med drygt 21 procent efter bland annat förvärv av branschkonkurrenten Salix Pharmaceuticals. Valeants rapport för fjärde kvartalet överraskade marknaden med högre vinstmarginaler vilket gav ytterligare bränsle till aktiekursen.

De amerikanska börserna noterade nya rekordnivåer och ekonomin fortsätter att utvecklas starkt, trots bolagens sänkta vinstprognoser. INSIDE USA avancerade med 6,7 procent – bäst av innehaven här gick programvaruföretaget Salesforce.com Inc med en uppgång på 23 procent efter att ha rapporterat drygt 30 procent högre intäkter för helåret. INSIDE USA SMALL CAP  steg med 8,3 procent vilket var 1,6 procent bättre än index. Fondens vinnaraktie blev hälsovårdföretaget Lannet som presenterade en kvartalsrapport som gladde marknaden och klättrade 32 procent.

INSIDE ACTIVE GLOBAL steg med hela 7 procent vilket var drygt 0,6 procent bättre än index. Samtliga aktiemarknader som fonden är verksam på uppvisade fina uppgångar. Innehaven i Schweiz utvecklades starkast följt av de spanska och japanska. Under månaden gjordes en placering i asiatiska aktier som vi anser är lågt värderade i relation till exempelvis svenska och amerikanska aktier just nu. Placeringen gjordes via Inside Asia och uppgår till drygt 8 procent av fondens innehav.

Erik Lidén, ansvarig förvaltare

Nyhetsarkiv

Här finner ni alla publicerade nyheter om Insiderfonder AB.

HÅLL DIG UPPDATERAD:

prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Insiderfonder skickade direkt till dig. Du anmäler dig till nyhetsbrevet genom att fylla i din e-postadress ovan och skicka den till oss. Vi samlar bara in och lagrar uppgifter om dig som är nödvändiga för att genomföra utskicken. Det betyder att vi lagrar din epostadress och i vissa fall även ditt namn. Genom att fylla i dina uppgifter samtycker du till att vi lagrar uppgifterna och du har därmed ingått ett kostnadsfritt prenumerationsavtal med Insiderfonder. Du kan alltid avregistrera dig från dessa utskick och därmed få dina uppgifter raderade.

RISKINFORMATION Kom ihåg att sparande i fonder alltid är förknippat med risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Fonderna kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta beloppet.

Top