Article Image

AUGUSTI 2014

USA visar vägen

Utvecklingen på världens börser under augusti var blandad med fortsatt fokus på den geopolitiska oron i Ukraina. USA upplevde sin starkaste augustimånad på 14 år och S&P 500-indexet nådde återigen nya rekordnivåer och passerade för första gången indexnivån 2000.

Förklaringen till de starka amerikanska börserna är en god ekonomisk återhämtning och en stark rapportperiod där tre av fyra bolag redovisade bättre vinster än förväntat.

När månaden summeras noterade sju av nio fonder uppgångar och fem slog sina respektive jämförelseindex.

Inside Asia förlänger trenden av positiva månader och adderade 1,2 procent. Fonden har hittills i år stigit 16,5 procent, mycket tack vare att fondens större innehav har gått som tåget även under perioder då marknaderna i regionen gått trögt. Med undantag av februari har valutorna som fondens innehav noteras i förstärkts mot kronan månad för månad, mycket beroende på lågränteläget i Sverige som försvagar kronan.

Inside Australia steg med 2,4 procent vilket var drygt en procentenhet bättre än jämförelseindex. Fondens två största innehav, telekombolaget TPG Telecom och teknik-återförsäljaren Harvey Norman Holdings, gick allra bäst där aktiekurserna rusade 9,2 respektive 14,9 procent på Sydneybörsen. Den sistnämnde redovisade bättre kvartalsresultat än väntat och klättrade 8 procent på rapportdagen.

Inside UK utvecklades också positivt och steg med 1,6 procent. Glädjande var att fondens tredje största innehav, detaljhandelsåterförsäljaren Asos PLC, hade en bra månad med en utveckling på 13 procent. Bolaget har två svaga delårsrapporter bakom sig och resulterade i att halva börsvärdet försvann. Insiders äger sammanlagt 10 procent av bolaget och visar inga tecken på att förtroendet till den egna aktien har avtagit.

Inside USA hade en mycket bra månad och steg med 6,1 procent. Fondens största innehav, oljebolaget Continental Resources, steg med 10 procent och noterade sin högsta aktiekurs någonsin. Bolaget har beslutat att genomföra en split av aktien för att öka spridningen och den kommer att ske under september.

Inside USA Small Cap hade en ännu starkare månad och steg med 7,2 procent. Här steg ett av fondens största innehav sängåterförsäljaren Mattress Firm Holding med 23 procent efter att ha kraftigt uppjusterat sin vinstprognos för helåret.

Nordamerikanska grannen, Inside Canada, adderade 4,5 procent och slog sitt jämförelseindex med knappt 1,2 procent.

Positiv utveckling hade också Inside Active Global med 1,2 procent. Scientia Hedge och Inside Sweden var de fonder med negativ utveckling och sjönk 2,5 respektive 0,4 procent.

I början av september lämnade både svenska riksbanken och Europeiska centralbanken, ECB, sina räntebesked. Riksbanken lät räntan ligga kvar på 0,25 procent medan sistnämnda överraskade med en sänkning till 0,05 procent.  ECB öppnar för ytterligare kvantitativa lättnader i form av obligationsköp i biljonklassen. De europeiska marknaderna reagerade positivt på nyheten och steg på bred front.

Erik Lidén, ansvarig förvaltare

Nyhetsarkiv

Här finner ni alla publicerade nyheter om Insiderfonder AB.

HÅLL DIG UPPDATERAD:

prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Insiderfonder skickade direkt till dig. Du anmäler dig till nyhetsbrevet genom att fylla i din e-postadress ovan och skicka den till oss. Vi samlar bara in och lagrar uppgifter om dig som är nödvändiga för att genomföra utskicken. Det betyder att vi lagrar din epostadress och i vissa fall även ditt namn. Genom att fylla i dina uppgifter samtycker du till att vi lagrar uppgifterna och du har därmed ingått ett kostnadsfritt prenumerationsavtal med Insiderfonder. Du kan alltid avregistrera dig från dessa utskick och därmed få dina uppgifter raderade.

RISKINFORMATION Kom ihåg att sparande i fonder alltid är förknippat med risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Fonderna kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta beloppet.

Top