Article Image

APRIL 2015

SVAG AVSLUTNING FÖR VÄRLDENS AKTIEMARKNADER

April kännetecknades av nya börsrekord, stigande oljepris och en eskalerande greklandskris som drog ned aktiemarknaderna i slutet av månaden. Riksbanken överraskade marknaden genom att låta reporäntan ligga kvar på -0,25 procent vilket fick kronan att stärkas. Den pågående rapportfloden har dominerat nyhetsflödet och i USA har bolagen sammantaget överträffat förväntningarna men den dyra dollarn har straffat försäljningen. I Sverige har dollarn istället gett medvind i seglen för bolag med försäljning i dollar.

Våra fonder utvecklades positivt. Sex av åtta fonder uppvisade en positiv värdeutveckling och fem utvecklades bättre än index.

För andra månaden i rad hade Stockholmsbörsen en värdeutveckling som gick sidledes vilket främst berodde på turbulenta dagar mot slutet av april. INSIDE SWEDEN steg med 2,3 procent och fortsätter utvecklas starkt och har nu tre månader i rad gått bättre än börsen – denna månad med hela 2 procentenheter. Innehav som biltillverkaren Volvo och verkstadsbolaget Sandvik bidrog mest till utvecklingen efter starka kvartalsrapporter. Dessa gynnade även SCIENTIA HEDGE som steg med 5,6 procent. Oljepriset steg med 21 procent under månaden och gav ytterligare skjuts till fondens utveckling.

INSIDE ASIA steg en halv procentenhet och straffades av att de indiska och filippinska aktiemarknaderna föll kraftigt under månaden. Innehaven i Hong Kong utvecklades starkast. Vinnaraktien för andra månaden i rad är det koreanska läkemedelsföretaget Hanmi Pharmaceutical som steg med 67 procent. Aktiekursen fortsätter rusa efter föregående månads slutförda avtal som tillåter branschföretaget Kinex Pharmaceuticals att kommersialisera Hanmis produkter.

Den australienska aktiemarknaden hade en tuff månad och sjönk med 1,7 procent. INSIDE AUSTRALIA höll emot och kunde avsluta månaden på rätt sida av nollstrecket. Fonden fick ett fint bidrag av uppgångarna för fjärde och femte största innehaven Fortescue Metals och resetjänstföretaget Flight Centre Travel Group som steg med 11 respektive 10 procent.

INSIDE USA sjönk med 0,3 procent men utvecklades hela 2,6 procent bättre än index. En stor del av förklaringen ligger i att fondens två största innehav – oljeföretaget Continental Resources och mjukvarujätten Microsoft – båda steg 20 procent. Mindre bra gick det för de amerikanska småbolagen som upplevde en rekyl nedåt efter de kraftiga uppgångarna förra månaden. Småbolagsindex sjönk med knappt 6 procent. INSIDE USA SMALL CAP föll tungt med 8,6 procent efter en riktigt tuff månad för fondens större innehav. Innehaven i INSIDE CANADA hade en blandad utveckling och fonden adderade 1,2 procent.

INSIDE ACTIVE GLOBAL hade en värdeutveckling på +0,6 procent och gick 2,2 procent bättre än sitt jämförelseindex. Innehaven i USA utvecklades starkast följt av de brittiska och franska. Allra starkast gick innehaven med exponering mot oljesektorn. Under månaden har inga större förändringar gjorts i portföljen.

Erik Lidén, ansvarig förvaltare

Nyhetsarkiv

Här finner ni alla publicerade nyheter om Insiderfonder AB.

HÅLL DIG UPPDATERAD:

prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Insiderfonder skickade direkt till dig. Du anmäler dig till nyhetsbrevet genom att fylla i din e-postadress ovan och skicka den till oss. Vi samlar bara in och lagrar uppgifter om dig som är nödvändiga för att genomföra utskicken. Det betyder att vi lagrar din epostadress och i vissa fall även ditt namn. Genom att fylla i dina uppgifter samtycker du till att vi lagrar uppgifterna och du har därmed ingått ett kostnadsfritt prenumerationsavtal med Insiderfonder. Du kan alltid avregistrera dig från dessa utskick och därmed få dina uppgifter raderade.

RISKINFORMATION Kom ihåg att sparande i fonder alltid är förknippat med risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Fonderna kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta beloppet.

Top