SÅ HÄR TAR VI FRAM Insiderindex

1. Andelen köp i insynshandeln under månaden beräknas

2. Beräkna köpandelen månatligen under de föregående 10 åren. Det innebär att vi erhåller köpandelen under de föregående 120 månaderna.

3. För att tillåta jämförelser över tid så ges de 12 senaste månadsobservationerna vikten 10, de 12 följande observationerna får vikten 9 och så vidare. På så vis erhåller vi: 12*10 + 12*9 + 12*8 + .. + 12*1 = 660 observationer totalt. Dessa observationer sorteras i storleksordning och ställs mot en skala på 0-200. Percentil 10 motsvarar 20 på skalan, percentil 50 motsvarar 100, percentil 100 motsvarar 200 etc.

4. Månadens insiderindex får vi genom att ställa den nya månadens köpandel mot de 660 observationerna och läser av det motsvarande indexet för den observation som ligger månadens köpandel närmast.

Genom den ovan beskrivna viktningsproceduren så ger vi störst vikt vid de senaste månadsobservationerna och lägst vikt vid de äldsta. Därmed tillåter vi förändringar över tiden i köpandelen exempelvis på grund av förändringar i regelverket eller annat som påverkar rapporteringen.

Utöver detta gäller även nedanstående förutsättningar för beräkningen av andelen köp:

– Transaktionerna aggregeras så att bara en transaktion per insider och dag räknas i en specifik aktie. Så om exempelvis en insider har registrerat köp av 100 st respektive köp av 200 st i en aktie under samma dag så räknas detta alltså som ett köp av 300 aktier. Om den aggregerade summan är 0, exempelvis om 100 aktier köps och säljs samma dag, räknas det inte som en transaktion alls.

– För att en affär ska räknas ska det vara ett köp eller en försäljning av aktier som sker över börsen. Det innebär exempelvis att ökningar som sker genom tilldelningar eller liknande exkluderas.

Läs Insideranalys för februari 2019

HÅLL DIG UPPDATERAD:

prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Insiderfonder skickade direkt till dig. Du anmäler dig till nyhetsbrevet genom att fylla i din e-postadress ovan och skicka den till oss. Vi samlar bara in och lagrar uppgifter om dig som är nödvändiga för att genomföra utskicken. Det betyder att vi lagrar din epostadress och i vissa fall även ditt namn. Genom att fylla i dina uppgifter samtycker du till att vi lagrar uppgifterna och du har därmed ingått ett kostnadsfritt prenumerationsavtal med Insiderfonder. Du kan alltid avregistrera dig från dessa utskick och därmed få dina uppgifter raderade.

RISKINFORMATION Kom ihåg att sparande i fonder alltid är förknippat med risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Fonderna kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta beloppet.

Top